Yeni bir araştırmaya göre Türkiye’nin AB’ye üye olmasını isteyenlerin oranındaki değişim gözden kaçmadı.
Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkileri 60 yılı aşkın süredir ülkemizin gündemindedir. Türkiye yıllardır AB’ye tam üyelik yolunda adımlar atan bir ülke ama ekonomik, siyasi, dış politika ve kültürel nedenlerden dolayı Birliğe üyeliğimiz henüz sağlanamadı. Elbette durum böyle olunca, yıllar geçtikçe kamuoyunun AB’ye bakış açısında değişiklikler oldu. İKV’nin son araştırması, Türk halkının AB’ye bakışına ilişkin değerli sonuçlar sunuyor. Detaylar içerikte!
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik süreci 1959’dan bu yana devam ediyor. Hazırlık süreci ve Katma Protokol demişken, biz Avrupa Birliği ile tam üyelik için çok uzun zamandır müzakere yapıyoruz ya da etmiyoruz.
AB-Türkiye ilişkilerinde yaşanan iniş çıkışların ardından 1999 yılında Helsinki Zirvesi’nde Türkiye’nin adaylığı resmen onaylandı. Ve hepimiz Türkiye’nin AB üyeliğinin artık çok yakın olduğunu düşünüyorduk.
Aslında Türkiye tam üyelik müzakerelerine 3 Ekim 2005’te başlamıştı ama o tarihten bu yana tam üyelik hayalimiz pek çok siyasi ve ekonomik nedenden dolayı deyim yerindeyse rafa kaldırıldı. Son yıllarda mültecilerin Avrupa ülkelerine kaçmasını önlemek amacıyla AB ile yaptığımız anlaşmalar sonucunda üyelik konusu geri planda kaldı.
Bu dönemde kamuoyunda AB’ye tam üye olma isteği ve inancı giderek azaldı. Geçtiğimiz günlerde İstanbul İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), kamuoyunda AB algısını araştıran bir araştırma gerçekleştirdi.
“Avrupa Birliği Desteği ve Avrupa Algısı Araştırması” kamuoyunun AB algısına ilişkin çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.
İlk sıralarda olması beklenen bilgi kaynağı son sıralarda!
Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyenlerin sayısında artış var.
Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyenlerin gerekçeleri birbirinden farklı. Destekçilerin verdiği yanıtlar şöyle:
Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemeyenlerin niyeti şu:
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Buyurun yorumlara…