Haber

Papa Francis, istifa mektubunun daha uzun süre hazır olduğunu söyledi

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Lideri Papa Francis, sağlık sorunları nedeniyle görevini yerine getirememesi durumunda 9 yıldır istifa mektubunu hazırladığını söyledi.

İspanya’nın ABC gazetesine röportaj veren Papa Franciscus, “İstifamı yazıp eski Vatikan Dışişleri Bakanı (Başbakan) Kardinal Tarcisio Bertone’ye teslim ettim ve ‘Tıbbi nedenlerle veya herhangi bir nedenle işten istifa ediyorum’ dedim. yoksa çalışmamı engelleyecek.’ Kime verdiğini bilmiyorum ama eminim ki yeni Dışişleri Bakanı Pietro Parolin’e vermiştir.” söz konusu.

“Şimdi birisi Bertone’ye gidip ‘O kağıdı bana ver’ diyecek. Papa Francis gülünç bir şakayla, 2013’te Vatikan’dan ayrılan eski Dışişleri Bakanı Bertone’nin istifa mektubunun artık Parolin’de olması gerektiğini ve Geçmişte Papa Pius 12 (1939-1958) ve Papa Paul 6 (1963. -1978) de istifa mektuplarını önceden hazır tuttuklarını belirtmişlerdir.

“Senden sonra gelecek olan Papa’ya ne dersin?” Papa Papa Francis, “Onlara benim yaptığım hataları yapmamalarını söylerdim, nokta. Daha fazlasını değil.” o cevapladı.

Kilisede cinsel taciz vakaları

Papa Franciscus, Katolik Kilisesi’nde ortaya çıkarılan cinsel taciz olaylarına değinerek, Kilise’nin geçmiş olaylardan dolayı affedilip affolmamasının sadece kendilerine bağlı olmadığını, meselelerin o dönemin şartlarına göre yorumlanması gerektiğini söyledi.

İstatistiklere göre cinsel tacizlerin yüzde 42 ile yüzde 46’sı aile veya mahalle ortamında meydana geliyor ve bunların üzeri örtülüyor. O dönemde yaşananları bugünün aklıyla yorumlamak ve yargılamak haksızlıktır.” söz konusu.

2002 yılında Boston’da cinsel taciz iddiaları patlak verene kadar Katolik Kilisesi’nin bu olaylarla yüzleşecek gücü olmadığını ancak bunun onları haklı çıkarmak anlamına gelmediğini vurgulayan Papa Francis, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu çok büyük bir musibet ve görüyorum ki biraz da olsa bununla karşı karşıyayız. Allah’a şükür bu adımları atıyoruz. Ama benim içimde kalan bir taciz noktası var. O da reşit olmayanlarla canlı çekilen tacizin görüntüleri. Yapılıyor mu, hangi ülkede, bilinmiyor, kimler, kimler saklıyor, oradaki toplumdan sorumluların dikkatini çekmek önemli, çocuk istismarını kayıt altına alan gruplar ne kadar faaliyet göstermeye devam ediyor? Bir imdat çağrısı.Bu konuyu (Kilisedeki taciz vakalarını) bir ‘skandal’ olarak algılamanız güzel.Bunu önlemek için.Beni harekete geçmeye,katkıda bulunmaya sevk ediyor.Beni korkutmuyor. İman sendeliyorsa, canlı olduğu içindir, yoksa hiçbir şey hissetmezsin.”

Papa, Laçin Koridoru’ndaki gelişmelerden endişeli

Öte yandan Papa Francis, Vatikan’ın Aziz Petrus Meydanı’nda kılınan geleneksel Pazar namazında Kafkasya’daki gelişmelere atıfta bulunarak, “Güney Kafkasya’daki Laçin Koridoru’ndaki gelişmelerden endişe duyuyorum. Özellikle kış mevsiminde daha fazla zorlukla karşılaşacak olan halkın insani koşulları ile ilgili herkesi insanların güzellikleri için barışçıl çözümler bulmaya davet ediyorum.” söz konusu.

Katoliklerin ruhani lideri de Peru için barış diledi ve bu ülkedeki şiddetin sona ermesi ve halkı etkileyen siyasi ve sosyal krizin aşılması için diyalog çağrısında bulundu.

Papa’dan İdlib’de rahip Jallouf’a özel ödül

Bu arada Papa Francis, Vatikan’da düzenlenen törenle Suriye’de İdlib’in batısındaki Hristiyanların yaşadığı Kunaye’de görevde bulunan rahip Hanna Jallouf’a hizmetlerinden dolayı özel ödül verdi.

Vatikan’a yakın basın organlarında yer alan habere göre Papa, Kalküta Rahibe Teresa’nın vefatının 25. yıl dönümü münasebetiyle ve hayırseverliği teşvik etmek.

Papa’nın, İdlib’in köylerinde zor şartlar altında kalmaya devam ederek hizmetlerinden dolayı Rahip Jallouf’a “Şükran Çiçeği” olarak bilinen ödülü takdim ettiği belirtildi.

Katolik yayın kuruluşlarından Sir Agency’ye konuşan rahip Jallouf, Papa’dan alınan bu ödülün, çalışmalarının onaylandığı anlamına geldiğini söyledi.

Jallouf ayrıca Papa’nın Suriye’ye, Suriye halkına ve Suriyeli Hristiyanlara yakınlığını dile getirdiğini ve her zaman Suriye için dua ettiğini belirtti.

Rahip Jallouf, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Suriye’deki çatışmanın unutulduğuna işaret ederek, adil bir barış için umutlarını dile getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu