Haber

Fahrettin Koca açıkladı! Eris varyantı bulunamadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Kabine Toplantısı dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Koca’nın manşetlerinin ortasında koronavirüsün yeni varyantı Eris ve yeniden kamuoyuna dönen doktorlar vardı.

Açıklamalarında koronovirüsün yeni bir varyantına rastlanmadığını belirten Koca, 8 bin doktorun da halka döndüğünü belirtti.

Bakan Koca, konulara ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Eris varyantı henüz bulunamadı”

Kovid-19 olaylarında yeniden artış olup olmadığı sorusu üzerine Türkiye’de şu ana kadar Eris varyantıyla ilgili bir vakanın görülmediğini aktaran Koca, Genelkurmay’ın referans laboratuvarlarında sürekli analizler yürütüldüğüne dikkat çekti. Halk Sağlığı Müdürlüğü.

Büyük şunları söyledi:

Bizi Twitter’da takip edin

Omicron’un alt versiyonlarını da görüyoruz ve bunu uluslararası toplumla paylaşıyoruz. Ortak bir platform var ve biz de onun aktif üyelerinden biriyiz. Ancak Eris’in varyantı henüz bulunamadı. Vatandaşlarımızın tedirgin olmasını gerektirecek bir durum söz konusu değil.

Eski günlere dönmek gibi bir durum söz konusu değil. Vatandaşlarımızın mekanı cennet olsun. Şu anda gördüğümüz herhangi bir varyantın öldürücülüğü Omicron’dan daha yüksek değil. Onun için asla endişeye yer yoktur. Gripten korunduğumuz gibi korunacağız.

“Yeni bir aşı dönemi söz konusu değil”

Özellikle yaşlı ve kronik hastaların gripten korundukları gibi kalabalık ortamlarda da kendilerini savunmaya devam etmeleri gerektiğini öneren Koca, şöyle konuştu:

Hastalık belirtileri gösterenlerin de maskelerini takarak veya başkalarıyla teması mümkün olduğunca en aza indirerek günlük yaşamlarını sürdürmeleri gerekiyor. Yeni bir aşı dönemi laf konusu değil.

“Beyaz Reform’dan sonra halkın istifaları yüzde 40 azaldı”

Bakan Koca, “Hekimler halkı bıraksın, yurt dışına çıksın”Kendi tarafındaki argümanlar sorulduğunda ise şu değerlendirmelerde bulundu:

Beyaz Reformu öncesinde yani 2018, 2019 ve 2020 yıllarında kamu sektöründen istifa eden ortalama uzman sayısı 1500 idi. Beyaz Reformu Ağustos 2022’de yürürlüğe girmeden önce 8 aylık dönemde istifa eden hekim sayısı geçen yıl 2000 idi. Bu yılın ağustos ayına kadar olan 8 ayda istifa eden uzman hekim sayısı 1200 kişi oldu. Yani Beyaz Reformu’ndan sonra bu yıl istifalar yüzde 40 azaldı. Geçen yıla kıyasla Beyaz Reformu sonrasındaki istifalardan bahsediyorum.

Ayrıca istifa eden doktorların tamamı yurtdışına çıkmadı. Bazıları yan dal uzmanlık için, bazıları üniversite takımlarına geçiş için, bazıları özel muayenehane açmak amacıyla, bazıları ise bir sağlık kurumunda özel bölümde çalışmak üzere ayrılıyorlar. Hatta sağlık hizmeti sunumuna katkıları diğer kanallarda da devam ediyor. Özetle, istifa edenlerin tamamı yurt dışına gitmiyor.

“Halka dönen hekim sayısı 8 bine ulaştı”

Sağlık Bakanı Koca şunları söyledi:

Beyaz Reformu’nun ardından kamu hizmetine dönen doktorların sayısı 8 bine ulaştı. Özel branştan devlete, muayenehaneden kamuya geçişten bahsetmiyorum, üniversitelerden bahsetmiyorum, sadece Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurumlarına 8 bin civarında hekim döndü. Aslında misyonlarına başladılar. Yani halka geri dönüşü oldukça fazla. Bu konuda endişelenmeyelim.

“Piyasada 5 eşdeğer ilaç var”

Bazı ilaçların Türkiye’de bulunamadığı ve bazı ilaçların ülkeden çekildiği yönündeki iddialara yanıt veren Koca, organ nakliyle ilgili bir ilacın piyasadan çekildiği yönünde haberlerin bulunduğunu hatırlattı.

Bakan Koca şunları söyledi:

Evet ilgili firma bu tür ilaçları tedarik edemeyeceğini belirterek ülke pazarından ayrıldı. Ama piyasada bu ilacın eşdeğer etken maddelerle üretilmiş 5 farklı versiyonu var.

Söz konusu muadili ve ülkemizde ruhsatlı olan ilaçların her ikisi de yerli üretimdir. Bu anlamda herhangi bir sorun yaşanmayacaktır. Piyasadan çekilen firma rekabeti sürdüremediği için tamamen çekilmiş oluyor. Son dönemde bu ilaca 3 kat zam yapılmasına rağmen bu kararı aldılar.

Ancak piyasada 5 eşdeğer ilaç bulunmaktadır. Hiçbir sorun olmayacak. Bu piyasadan çekilmenin kasıtlı olmadığına inanmak istiyorum. Ayrıca hiç kimse kendisini küresel ilaç şirketlerinin sesi olarak görmemelidir. Ülkemizin eczacılık departmanı bu tür oldu bittilere izin vermeyecek durumdadır. Kimse endişelenmesin.

melikgaziajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu